Thursday, December 16, 2010

What is exactly meant by "Quantity Surveying"?

Ape itu Ukur Bahan?Blaja ape jep?Nanti keje ape?Banyak persoalan tentang bidang nie especially diri aq sendiri mse first2 msok UTM dlu.Aq sejak pas SPM dlu lg da apply Ukur Bahan nie,tp x taw pape pon pasal kos nie.Alhamdulillah,aq berjaya melalui satu semester dgn baik.Im proud to be QS' student.



Bagi bakal2 graduate,mereka akn meneruskan kerjaya mereka sebagai Juruukur Bahan.Juruukur bahan merupakan profesional yg terlatih.Juruukur bahan nie pakar kos yang bertanggungjawab menyediakan maklumat bagi memastikan projek tersebut adalah ditanggung bersama belanjawan yang munasabah dan pihak klien dapat memperoleh nilai kepada wangnya.Senang cite,budget dpt dianggarkn la.Juruukur bahan nie jgk bertindak sebagai penasihat kepada arkitek tentang kewangan projek,even bertanggungjawab keatas semua nasihat kewangan yang diberi ke atasnya.

Peranan juruukur bahan dalam sesuatu projek pembangunan amat diperlukan.Kan3?Tgk jep r keadaan sektor pembinaan skg,nisbah seorang juruukur bahan dikatakan just utk beberapa org kontraktor sahaja.Patot r peranan seorang juruukur bahan nie sgt penting!Jgn maen2 yup? Peranan dan tanggungjawab seorang juruukur bahan dalam industri pembinaan adalah amat penting sama ada dalam peringkat pra kontrak atau pun pasca kontrak coz juruukur bahan mengambil peranan dari projek dicadangkan sehinggalah projek tersebut berakhir. 


Aq paling benci kalo ade org tanye,"eh,ukur bahan 2 ape ek?","nanti korang ukur ape huh?","korang ukur batu bata,ngn bancuh simen ke?"!Mmg nak kene pelempang r ngn aq.We're professional in white hat!Not yellow okeyh?Kalo x taw,tanye leklok.Jgn maen serkap jarang jep cik adeq oi!Fyi,Ukur Bahan nie berada pada paras kerjaya profesional.Doktor ade Dr,Engineer ade Ir,kitorang pon ade la weyh!

Utk juruukur bahan,the prefix is Sr which it stands for Surveyor!

Nie la sinopsis peranan kami:

Penyediaan Kajian Kemungkinan.
Penyediaan Anggaran Projek.
Penyediaan Dokumen Tender.
Proses Menender.
Laporan Tender.
Menyediakan Dokumen Kontrak.
Membuat Pembayaran Semasa.
Membuat Akaun Akhir.


Matapelajaran2 yg dipelajari sepanjang pengajian adalah seperti Measurement (sgt penting coz tiap2 sem blaja.),Construction Technology,Building Services,Professional Practices,Structure Design,Cost Studies, dan mcm2 lagi!Mse aq mule2 dpt taw aq dpt Sarjana Muda Ukur Bahan nie,aq menjerit kegembiraan!Aq sgt gembira korang taw.I LOVE 1SBQ!

(p/s:X sbr nak msok klas "Structure Design" sem depan!No reason.)

7 comments:

cahayakekuatanku said...

huu...i love QS very much !!!!!...hahahhaa...

NAS AFANDI said...

like when u said...."Aq paling benci kalo ade org tanye,"eh,ukur bahan 2 ape ek?","nanti korang ukur ape huh?","korang ukur batu bata,ngn bancuh simen ke?"!Mmg nak kene pelempang r ngn aq." haha....

Magnesiumize Meon said...

Kanz?Hahaha.

NAS AFANDI said...

tp en,,knpe kalo kte nk share die g tmpat len ek??

Magnesiumize Meon said...

Yeke?
Mne ade.
G mne?

kiela said...

sblm masuk matrik,aku pown ade cita2 nak jd qs..hehe

kiela said...

sblm masuk matrik,aku pown ade cita2 nak jd qs..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...